lördag 29 december 2012

Pink princess


Jodå. Så har jag gått och fyllt år i år igen. Och jorden gick inte under som vissa hade förutspått, och det var ju tur - tänk om vi hade missat tårtan! En underbar, lyxig, rosa tårta med smak av hallon och kokos som är perfekt när något eller NÅGON ska firas lite extra. Och det skulle jag ju! ;-)
 
Tårtan kan göras mindre men högre, men eftersom jag inte har några små formar gjorde jag botten i en vanlig springform (ca 24 cm i diameter) och det gick alldeles utmärkt.

Du behöver:
Tårtbotten
4 ägg
3 dl socker
1 ½ dl vatten
1 ½ dl vetemjöl
1 ½ dl potatismjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver

Kokosmousse
2 dl crème fraiche
1 ½ dl socker
2 dl vispgrädde
2 dl kokosflingor

Hallonmousse
200 g hallon
½ dl gelésocker
50 g cream cheese
2 dl vispgrädde

Dekoration
5 dl grädde
några droppar röd karamellfärg

Gör så här:
Tårtbotten:
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj två bakformar med 18 cm diameter (eller en större) och beströ dem med kokos. Dela äggen i gulor och vitor. Vispa äggulor och socker pösigt. Tillsätt vatten och vispa ytterligare någon minut.
Blanda vetemjöl, potatismjöl, vaniljsocker och bakpulver och rör ner det i smeten.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd försiktigt ner dem i smeten. Blanda runt.
Fördela smeten i de båda formarna och grädda i 30-35 minuter. Känn efter med en sticka att de är klara. Ta ut och låt svalna.

Kokosmousse:
Vispa crème fraiche och socker i en bunke tills sockret lösts upp. Tillsätt kokos.
Vispa grädden ganska hårt och tillsätt den. Ställ kallt i minst 3 timmar så att fyllningen stabiliserar sig.

Hallonmousse:
Koka upp hallonen och mosa dem med en ballongvisp. Rör ner gelésockret och låt det sjuda någon minut, tills sockret löst sig. Låt svalna.
Vispa under tiden grädden. Rör ner färskosten i hallonblandningen och vänd sedan ner detta i grädden. Ställ kallt i minst 2 timmar.

Montering:
Häll grädden i en bunke och tillsätt några droppar röd hushållsfärg. Vispa grädden lagom hård.
Dela varje tårtbotten i 2 delar (eller om du bara gjort en - dela den i 4 delar).
Bred hallonmoussen på den understa, lägg på nästa botten och bred kokosmousse på den. Upprepa med de andra lagren.
Bred grädde över hela tårtan och dekorera med blommor, hallon eller annat efter behag.

2 kommentarer:

Veronicas bakblogg sa...

Vilken fin tårta!! Ser riktigt lyxig ut :) Grattis i efterskott och Gott Nytt År!

Åsa sa...

Den ser verkligen jättegod ut, tror snart det får bli ett tårtbak :-)