tisdag 18 december 2012

Saffransskorpor

18 december


Saffransskorpor tycker jag är riktigt, riktigt gott och juligt. Det är en sån skön kontrast till många av de andra julegotterna som kan kännas väl söta och feta efter ett tag. Men en saffransskorpa kan man knapra i sig i alla lägen. Eller två. Eller tre... Och skulle de ta slut, så är det ingen katastrof - det är lätt att göra en ny sats! Eftersom jag har nötallergiker på nära håll men själv är väldigt förtjust i mandel gjorde jag en sats med mandel och en utan. Vill man variera den ytterligare kan man till exempel stoppa i hackad choklad. 

Du behöver:
100 g smör
1 g saffran
2 ägg
1 ½ dl strösocker
5 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
1 ½ dl hel sötmandel
råsocker

Gör så här:
Smält smöret tillsammans med saffran. Häll över det i en bunke och tillsätt äggen, ett i taget.
Blanda de torra ingredienserna för sig tillsammans med mandeln och vänd ner det i smeten.
Forma degen till tre längder, strö råsocker över och grädda dem i ugnen i 175 grader i ca 25 minuter.
Ta ut dem och sänk ugnen till 125 grader.
Skär längderna i skivor (ca 1 cm breda) och torka skorporna i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
Stäng av ugnen och låt skorporna stå och torka i eftervärmen tills ugnen kallnat (eller över natten).




Inga kommentarer: