onsdag 12 december 2012

Choklad- och espressotårta

12 december
 
Här kommer sista inlägget i serien 1-årskalaset. Jag lovar. När jag planerade kalaset tänkte jag att det kunde va kul att prova ett nytt recept och göra något jag inte gjort förut. Ni har säkert sett Linda Lomelinos tårtor i tidningar, TV eller hennes fina bok. Jag har faktiskt träffat på henne en gång av en slump när hon höll på med sin bok. Det var innan jag hade hört talas om henne eller hennes blogg. Jag är så glad att jag inte slängde ur mig att jag också har en bakblogg. Hon är liksom i ett parallellt universum när det gäller foton, recept, ja allt...
 
När hon sen stod där i Nyhetsmorgon och bedyrade att halloweentårtan var enkel att göra, så tänkte jag, att okej jag provar! Printade ut receptet. Först och främst måste man ha en springform som är 15 cm i diameter. Vill tipsa er om att tänka på höjden på formen om ni ska köpa en. Jag beställde mig form och blev lite snopen när den bara var några cm hög. Det gav mig en hel del merjobb. Tårtan var god och väldigt mäktig och den kräver att man har mycket tid. 
 
Jag fick väldigt mycket frosting över, var nog lite snål när jag bredde mellanlagren. Får du över frosting kan du med fördel smeta ut det på lite bakplåtspapper och göra tryfflar (men gör det direkt för den stelnar sen).
 
 
Du behöver:
Chokladbotten
75 g smör
4.5 dl vetemjöl
1.5 dl kakao
1.5 tsk bakpulver
1.5 tsk bikarbonat
3.75 dl strösocker
2 st medelstora ägg
2.25 dl mjölk
1.5 dl starkt hett kaffe eller kokande vatten
Choklad- och espressofrosting
200 g mörk choklad (70 %)
300 g rumsvarmt smör
1.5 dl kakao
0.5 tsk vaniljpulver eller fröna från 1 vaniljstång
4 msk espresso eller starkt kaffe eller 4 msk vispgrädde
3.5-4 dl florsocker
Gör så här
1. Chokladbotten
Värm ugnen till 175 grader.

2. Smörj och bröa två bakformar, cirka 15 cm i diameter, eller baka i omgångar i samma form.
3. Smält smöret och låt det svalna.
4. Sikta ner mjöl, kakao, bakpulver och bikarbonat i en stor skål eller bunke. Tillsätt övriga ingredienser och vispa i ett par minuter till en slät smet.
5. Fördela smeten jämnt i formarna.
6. Grädda bottnarna i 30–35 minuter.
7. Låt bottnarna svalna i 15 minuter innan du stjälper upp dem på ett galler.
 
8. Choklad- och espressofrosting
Smält chokladen över vattenbad eller i mikro. Ställ åt sidan och låt svalna till rums- temperatur.
9. Vispa smöret ljust och krämigt. Tillsätt florsocker och kakao lite i taget tills blandningen är jämn. Blanda i den smälta chokladen och vaniljpulvret.10. Tillsätt espresso, kaffe eller grädde lite i taget och vispa i ett par minuter tills frostingen är slät och glansig.
                           
11. Sätta ihop tårtan
Dela båda bottnarna på mitten till fyra tunnare bottnar. lägg den första bottnen på ett tårtfat eller en tårtbricka.
12. Bred ut ett jämnt lager frosting över bottnen. Upprepa tills du har använt tre bottnar. lägg den fjärde bottnen överst med den skurna sidan ner.
13. Bred ett tunt lager frosting över hela tårtan.
14. Låt tårtan stå i kylen i cirka 20 minuter eller tills frostingen har stelnat något.
15. Skålen med frosting kan stå framme under tiden.
16. Bred resten av frostingen över hela tårtan i ett jämnt lager.
17. Dekorera med pumpor tillverkade av marsipan eller sugarpaste.
 



2 kommentarer:

Anonym sa...

Denna tårta ser ju syndigt god ut för en chokladälskare som mig! Jättefin!

Hälsning Anna
www.iannasskafferi.se

Kajsa sa...

Oj vilken fiiin tårta :D