tisdag 10 augusti 2010

Solrosbröd


Det var längesedan jag orkade baka matbröd. Jag gillar det egentligen, men det gäller ju att man börjar i tid så man hinner klart innan man ska gå och lägga sig. Annars var väl dagens miss att inte tänka på att en redan varm dag blir ännu något varmare vid brödbak... Men det fick det vara värt. Idag blev det ett av mina favoritbröd. Det är enkelt och kan lätt varieras med olika mjöl eller frön.

Du behöver:
50 g torrjäst (går självklart bra med vanlig också)
5 dl ljummet vatten
2 tsk salt
1 dl rostade solrosfrön
12 dl vetemjöl

Gör så här:
Häll i vattnet i bunken. Blanda mjöl, salt och jäst och rör ner blandningen i bunken. När degen nästan är färdig häller du i solrosfröna.
Jäs ca 30 minuter
Knåda degen och forma till en stor bulle och lägg på en plåt.
Jäs 20-25 minuter
Grädda i 225 grader i 20-25 minuter.

Inga kommentarer: