tisdag 17 augusti 2010

Födelsedagstårtan


Hade sparat detta recept till ett speciellt tillfälle. Den såg så himla god ut, Mia Öhrns hallonchokladtårta. Så jag bakade den till mitt födelesdagskalas. Men den blev inte alls sådär hög som den såg ut på deras bild. Och den smakade mest smet. Men jag hade artiga gäster och flera tog om. Vill du prova vad du tycker kommer receptet här.

Du behöver:

Kladdkakor:
200 g smör
4 ägg
4 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1 1/4 dl kakao
1 msk vaniljsocker
1 krm salt

Fyllning:
200-250 g hallon

Glasyr:
250 g mörk choklad
2 ½ dl vispgrädde
1 msk honung
25 g rumsvarmt smör
ev färska hallon till dekor

Gör så här:
Klä botten av två formar med löstagbar botten med bakplåtspapper. Smörj kanterna.
Smält smöret. Vispa ihop ägg och socker och rör ner i smöret. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och salt och rör ner i äggsmeten. Fördela smeten jämnt mellan formarna och bred ut den. Grädda kakorna i nedre delen av ugnen i 200 grader i 10-15 minuter.
Låt svalna och lossa sedan formarna. Strö hallonen över den ena kakan och lägg den andra ovanpå. Låt gärna kakan stå till nästa dag.

Hacka chokladen till glasyren ganska fint. Koka upp grädden med honungen, dra kastrullen från plattan och rör snabbt ner den hackade chokladen i den heta grädden. Rör tills all choklad har smält. Tillsätt smöret i små klickar och rör ihop till en slät smet. Låt helst glasyren stelna i rumstemperatur till nästa dag.

Bred glasyren över kakans topp och kanter och dekorerea eventuellt med färska hallon.

Inga kommentarer: