fredag 2 juli 2021

Marängkrans

 


Ett väldigt somrigt och effektfullt sätt att göra en tårta, en kladdkaka eller ett fikabord extra lyxigt är att göra en marängkrans. Det är relativt enkelt att göra maräng och väldigt roligt, för det är inte så petnoga hur det ser ut - det är gott ändå! Och så får en äntligen chans att använda alla olika tyllar till spritsen.



Du behöver:

110 g äggvita (ca 3 st äggvitor)
5 g (1 tsk) citronsaft
110 g (ca 1 1/4 dl) strösocker
110 g (ca 2 dl) florsocker
Gelfärg/pastafärg i olika färger (hushållsfärg går också bra, var bara försiktig så det inte blir för mycket så det blir blött)
Eventuellt strössel till dekoration

Gör så här:
* Vispa äggvitorna tillsammans med citronsaften med elvisp till ett fast skum.

* Tillsätt strösockret lite i taget och vispa ordentligt mellan varven.

* Sikta ner florsockret och vänd försiktigt runt det i smeten med en slickepott tills marängsmeten är jämn.

* Dela upp smeten i lika många skålar som du vill ha olika färger.

* Färga marängsmeten i önskade färger.

* Rita en cirkel med hjälp av en rund bakform på ett bakplåtspapper. Lägg bakplåtspapperet på en ugnsplåt.

* Spritsa marängen som en krans innanför cirkeln. Se till så det inte blir hål mellan blommorna, då kommer den få svårare att hålla ihop efter gräddningen. Använd gärna olika tyllar och gör olika former och mönster på kransen. Dekorera eventuellt med pastellpärlor eller annat strössel.

* Grädda marängkransen i mitten av ugnen i 80 grader i ca 2 timmar. Öppna ugnsluckan lite på glänt och låt marängen stå kvar i ugnen tills den svalnat helt, gärna över natten.


Inga kommentarer: