
Du behöver:
150 g smör (eller 1 ½ dl flytande margarin)
5 dl mjölk
1 paket jäst (50 g)
½ tsk salt
1 - 1½ dl socker
ca 1,4 liter vetemjöl
ev 1 - 2 msk stött eller nymald kardemumma
Till fyllningen:
50-100 g mjukt smör
1 rågad msk kanel
3/4 dl socker
ev ½ dl mandel
Dessutom:
1 uppvispat ägg
pärlsocker
ev mandel
Gör så här:
Smält smöret med svag värme i en kastrull. Häll i mjölken och ljumma till fingervarmt, ca 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och slå på lite av det ljumma degspadet. Rör om tills jästen är löst.
Häll i resten av degspadet och rör ner socker och salt. Tillsätt vetemjölet och kardemumma och arbeta ihop till en deg. Knåda degen med en trägaffel tills degen släpper bunkens kanter. Lägg en handduk över och låt jäsa i 40-50 minuter eller tills den blivit lätt och porös.
Strö ut lite mjöl på en köksbänk eller ett bakbord. Vält upp degen och knåda.
Dela degen i två delar och kavla ut varje bit till en cm-tjock avlång fyrkant.
Bred rumsvarmt smör över degen och strö på kanel, socker och ev hackad mandel. Rulla ihop som en rulltårta och skär i bitar. Ställ varje bit med snittytan uppåt i pappersformar eller på bakplåtspapper på plåtar.
Täck med handduk och låt jäsa 20-30 minuter.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker och ev mandel.
Grädda 6-9 minuter i 250 grader.
2 kommentarer:
Du är duktig på att baka allt möjligt! Bullar i ditt kör: Då vill man vara ensam, dåligt med utrymme. Bullarna ser goda ut!
Det är sällan jag får baka ensam numera. Vi var två till största del. Ibland kom också en liten tredje bagare och ville klämma lite deg. Men finns det hjärterum så...
Skicka en kommentar