Och så var det den andra tårtan från kalaset, chokladtårtan som födelsedagsbarnet sedan länge bestämt att det skulle vara. Det blev denna chokladmoussetårta som blev väldigt god, men inte alls så hög som jag hade fått uppfattningen om att den skulle bli. Smaken på själva moussen var väldigt trevlig, så kanske gör jag dubbel sats av den nästa gång. Mums!
Du behöver till botten:
2 stora ägg
4 msk rörsocker strö
2 msk kakao
2 msk vetemjöl
2 msk potatismjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Till moussen:
1 gelatinblad
100 g mörk choklad, 70%
1 dl mellangrädde
2 ägg
3 msk rörsocker strö
1 tsk vaniljsocker
Till garnering:
Frukt och/eller bär
Gör så här:
Kläm fast ett bakplåtspapper runt botten på en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Vispa äggen och rörockret poröst. Blanda samman kakao, vetemjöl, potatismjöl, bakpulver och rörsocker och vänd ner i äggsmeten. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 250° i ca 7 minuter.
Lossa kakan från kanten och vänd upp kakan. Gör rent formen och lägg tillbaka bottnen.
Lägg gelatinbladet i blöt i rikligt med vatten. Koka upp grädde och choklad i en kastrull. Tag upp gelatinbladet och lägg det i chokladgrädden.
Dela äggen i gulor och vitor, rör ner gulorna i chokladsmeten. Vispa vitorna, vaniljsocker och rörsocker till fast skum. Vänd ner chokladsmeten i äggviteskummet.
Häll upp smeten i formen och ställ i kylskåp för att stelna.
Garnera chokladmoussetårtan med frukt och/eller bär precis före serveringen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar