måndag 11 oktober 2010

Delikata pepparkaksbakelser

Mitt i oktoberrusket var vi på mordmiddag i herrgårdsmiljö och jag stod för kakorna till kaffet. Jag vet inte om det stämmer, men jag tyckte att dessa pepparkaksbakelser med lätt apelsinsmak passade bra i det brittiska temat. Goda var de i alla fall! Och inte blev vi mördade heller...

Du behöver:
2 ägg
3 dl socker
3 dl vetemjöl
½ tsk bikarbonat
½ msk kanel
½ tsk ingefära
1 ½ dl gräddfil
50 g smör

Till garneringen:
75 g smör
1 msk nypressad apelsinsaft
rivet skal av en apelsin
3 ½ dl florsocker
tunna apelsinskivor

Gör så här:
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt mjöl blandat med bikarbonat, kanel och ingefära. Tillsätt gräddfilen och till sist det smälta, avsvalnande fettet.
Häll smeten i en smord och bröad långpanna, 30 x 40 cm.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter i 175 grader.

Stjälp upp kakan och låt den svalna.
Arbeta samman ingredienserna till garneringen. Glasyren ska vara blank och smidig. Bred ut den över kakan. Skär kakan i bitar och garnera varje bit med tunna, vridna apelsinskivor.

Inga kommentarer: