Höst och äppelpaj hör verkligen ihop. Här har jag hittat en variant som är både enkel och riktigt god. Jag vet inte om jag missade nån deciliter mjöl i degen, för den var mer som en smet när jag skulle kavla ut den, men det funkade fint ändå. Vad jag vet säkert är att jag glömde garnera med florsocker och kanel och i alla fall kanelen hade gjort kakan snäppet smaskigare.
Du behöver:
100 g smör
1 ½ dl strösocker
1 ägg
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Till fyllningen:
2-4 syrliga äpplen
½ dl ljus sirap
½ dl vatten
Till garnering:
1 msk florsocker
1 tsk malen kanel
Gör så här:
Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Koka dem nätt och jämnt mjuka i sirap och vatten.
Rör smör och socker mjukt, tillsätt ägget. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ner i smörblandningen.
Tryck ut 3/4 av degen i en form. Lägg på äppelklyftorna. Kavla ut resten av degen och sporra eller skär ut remsor. Lägg remsorna i ett rutmönster över äpplena.
Grädda kakan mitt i ugnen ca 30 minuter i 175 grader. Låt svalna.
Blanda florsocker och kanel och dofta över kakan.
2 kommentarer:
GOTT!
Jobbigt att man måste fördriva tiden medan man vabar va´?
Ja, en hel del baka och fika blir det... Sämre kan man ha det! :)
Skicka en kommentar