tisdag 2 juni 2009

Prinsbakelser


En liten prins ska naturligtvis ha prinsbakelser på sitt dopkalas! Gjorda i långpanna kan man anpassa storleken som det passar och det räcker till många. Enligt receptet ska det bli 20 bitar, men eftersom vi hade så många kakor gjorde vi 30 bitar av en långpanna och det var fullt tillräckligt. Vi valde också att använda snabbmarsan i stället för att göra egen och la ett geléhjärta på varje bit istället för maripanros.

BOTTNAR
5 ägg
3 dl strösocker
1½ dl vetemjöl
1½ dl potatismjöl
2 tsk bakpulver

FYLLNING
1½-2 dl hallonsylt

GRÄDDVANILJKRÄM
6 dl gräddmjölk
4 äggulor
2 msk strösocker
2 msk maizena majsstärkelse
4½ tsk gelatinpulver
1 msk vaniljsocker
4 dl vispgrädde

MARSIPAN
600-700 g grön marsipan (eller annan färg för all del)
100-150 g rosa marsipan till rosor
florsocker

GÖR SÅ HÄR
1. Bottnar: Vispa ägg och socker poröst. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver. Sikta ner i äggsmeten. Blanda till en jämn smet.
2. Häll smeten i en långpanna, ca 25x35 cm, klädd med bakpapper. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min, 175 grader. Stjälp upp och jämna till kanterna på kakan med en vass kniv. Klyv tårtan i två bottnar.
3. Fyllning: Bred sylt på den understa bottnen.
4. Gräddvaniljkräm: Låt gräddmjölk, äggulor, socker och maizena sjuda tills det tjocknat. Rör i gelatinpulvret i den varma krämen. Smaksätt med vaniljsocker. Låt svalna. Vispa grädden fast och blanda den med krämen.
5. Bred lite av vaniljkrämen ovanpå sylten. Lägg på den andra bottnen. Bred resten av krämen i ett jämnt lager. Ställ svalt tills krämen stelnat.
6: Marsipan: Kavla ut den gröna marsipanen mellan två bakpapper med hjälp av florsocker. Mät tårtan plus kanterna och kavla ut marsipanen så den täcker tårtan gott och väl. Ta bort papperen och lägg locket över kakan. Klipp bort ev överskott av marsipanen.
7. Dela den rosa marsipanen i små bitar och rulla dem till kulor. Tumma ut varje kula till en rundel med diametern 2-3 cm. Forma små rosenknoppar av rundlarna, det går åt 3-4 rundlar till varje. Vik ut "rosenbladen" så att rosorna öppnar sig lite. Dekorera hela tårtan med rosor. Pudra florsocker över.

1 kommentar:

Unknown sa...

jättefina bakelsen.