tisdag 23 juni 2009

Pappas bullar


Klassiska bullar. Nybakta, solvarma eller lättmicrade. På stranden, i båten, på balkongen, framför tv:n eller vid köksbordet - det blir liksom aldrig fel.

I vår familj är det pappas bullar som gäller. Allt sedan den dag (för mycket länge sen) då vår far klagade på vår mors bullar. Han blev då skickad på bullbakarkurs hos mormor som glatt lärde ut alla knep och tricks till sin unge svärson. Och vi är många som fått njuta av dem sen dess. Nu bjuder han på receptet!


300 g smör
1 liter mjölk
2 kg vetemjöl
300 g socker
2 pkt jäst
1 nypa salt

Jobba med degen tills den släpper från sleven eller inte klibbar i assistenten. Låt degen jäsa minst 40 min. Kavla ut. Bred på smör, socker och kanel eller vaniljsocker. Vik ihop och skär lagom stora bitar för att tvinna till en bulle. Lägg på plåten/bakplåtspappret och låt dem jäsa tills de reser på sig när man trycker på dem. Ha inte för bråttom, låt de jäsa ordentligt. Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker.
Ugnen på 225 grader. Ta ut dem när de börjar bli bruna.

Ät dem helst när de är ljumna.


2 kommentarer:

Sandra sa...

Oj det måste bli många bullar, gäller att ha plats i frysen. nu vet jag vad jag ska göra i helgen :)

Anonym sa...

hej!

är det 100 g jäst eller?
Det står 2 paket...