lördag 3 december 2011

Laktritskola med citron och flingsalt


Jag gillar att köpa tidningsmagasin. Nu inför julen finns det ju många specialtidningar som det är svårt att stå emot. I år jag jag dessutom tid att prova en hel del recept från dem, så jag tycker det motiverar den stora högen. Eller? Ett recept jag inte kunde motstå var den här kolan. Och tur var väl det, för den var fin-fin!

Du behöver:
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
3 msk kakao
2 ½ tsk lakritspulver eller ca 10 krossade turskisk peppar
rivet skal från en citron
1 tsk flingsalt

Gör så här:
1. Klä en form (ca 15 x 20 cm) med smort bakplåtspapper. Blanda grädde, socker, sirap och kakao (sikta gärna i) i en tjockbottnad kastrull.
2. Koka upp under omrörning och koka kraftigt till 123 grader (jag tyckte den blev lite för torr, kanske säkrare att köra kulprovet?). Rör ner lakritsen.
3. Häll smeten i formen, strö över flingsalt och citronskal och låt stelna i kylskåp. Klipp eller skär kolan i ca 50 bitar.
4. Enjoy!

1 kommentar:

Amy's piece of cake sa...

Har också gjort något liknande! :)
Kommer på bloggen under veckan. Blir så himla gott med turkisk peppar i!