söndag 11 december 2011

Mjölkfri pepparkakskola

Så här i advents- och jultider måste man ju bara frossa i pepparkakor, på längden och på tvären. Den här kolan har en jättegod pepparkakssmak. Tyvärr var jag lite för ivrig och lät den inte koka länge nog, så konsistensen blev något lös, men den rekommenderas varmt ändå.

Du behöver:
1 dl havregrädde
50 g mjölkfritt margarin
½ dl saft från apelsin eller clementin
2 dl socker
1 dl ljus sirap
1 tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
1 tsk malen ingefära

Gör så här:
Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Koka på medelhög värme i ca 20 minuter tills smeten är 125 grader eller klarar ett kulprov (droppa en liten klick smet i kallt vatten. Det ska gå att rulla en kula av det när det är klart.)
Klä en form ca 20 x 30 cm med bakplåtspapper. Häll upp smeten och klipp eller skär med oljad kniv innan det stelnat helt.

2 kommentarer:

Ellinor sa...

Tack snälla för tips på mjölkfritt julgodis. Det är så konstigt för inom läkarvården säger man att det är otroligt ovanligt med komjölksproteinallergi, men in real life är ju var och varannan människa det. Så även i vår familj! Men hur är det med havregrädden - går smaken igenom?

Viveka sa...

Hej Ellinor!
Vad kul att receptet är värdefullt för dig. I den mjölkfria drömrullen jag gjorde märkte jag (som inte alls är van vid det mjölkfria) tydligt den söta havregrädden, men i kolorna tänkte jag inte alls på den. Prova den gärna och berätta vad du tycker!