onsdag 9 november 2011

Semifreddo

När jag var i Italien i somras åt jag en alldeles ljuvligt underbar semifreddo. Den hade så där fantastiskt balanserad smak, den var perfekt tempererad och den bara smälte i munnen. Den fick helt enkelt min värld att stanna för en stund.


Naturligtvis är det helt befängt att tro att jag skulle lyckas göra en egen semifreddo som möjligen skulle komma i närheten av sommarens smakupplevelse. Men ett försök måste jag ju i alla fall ge mig på! Faktum är att jag försökte få receptet från kyparen, men min italienska är minst sagt usel och hans svenska (och engelska) är troligen ännu sämre, så där gick jag bet. Och när jag gav mig ut på nätet för att leta visade det sig att det finns en hel uppsjö av olika recept och svårighetsgrader på denna dessert. Så jag mixade och trixade ihop en variant med den italienska förlagan på näthinnan.


Semifreddo betyder halvfryst på italienska, och det är så den bör ätas. Men nu blev det en så trevlig middag så desserten hann bli ofryst, vilket kanske inte var det bästa för smaken och framförallt inte för konsistensen. Och i övrigt blev den självklart inte heller alls som i Italien. Dom är ju proffs på semifreddos. Men den blev helt ok ändå.

Du behöver:
200 g vit choklad
4 ägg
2 msk socker
2 dl vispgrädde
2 dl grekisk yoghurt
3 msk rom
1 dl drottningsylt (eller annan smaksättning)
maräng

Gör så här:
Smält chokladen. Dela äggen i gulor och vitor i varsin bunke. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Vispa äggulorna med sockret några minuter till det blir pösigt. Vispa grädden nästan fast och vispa ner yoghurten.
Vispa ner rom i äggulevispet. Vispa ner den smälta chokladen, sylten samt grädden och sist äggvitan. Blanda i lite marängkross.
Häll allt i en form med löstagbar kant eller i portionsformar och frys i minst 4 timmar. Ta fram ur frysen ca 1 timme innan servering och ställ den i kylen. Dekorera med färska bär och/eller krossad maräng.

4 kommentarer:

Elin sa...

Mmm, det låter gott! Fast jag skippar nog rommen...;)
Var den jättesöt eller lagom?

Viveka sa...

Jag tycker den var alldeles lagom söt. Den vita chokladen är ju väldigt söt i sig, men yoghurten gör att smaken blir frisk.
Rommen går absolut att utesluta.
Lycka till!

Veropenn sa...

å vad gott det lät, måste nog prova dessa!
//Veronica

pralin sa...

Jag ska på tjej middag.Alla röstade fram vilken maträtt ska de laga. Mitt val blev efterrätt. Kanske det blir en semifreddo...