måndag 21 november 2011

Dinkelbröd

Ibland är det svårt att bestämma sig. Vilket av alla miljarders recept på nätet ska man välja? Idag tänkte jag ta en genväg, nämligen använda mig av ett recept på mjölpåsen. Jag tänkte att de borde vara idiotsäkra eftersom de vill sälja sin produkt och då vill de förstås marknadsföra den så bra som möjligt. Jag valde franskbröd. Enkelt att göra, men ingen fantastisk smaksensation i ärlighetens namn. Kanske värt att lägga lite tid på att leta recept trots allt...

Du behöver:
50 g jäst
5½ dl ljummet vatten
50 g rumsvarmt smör
2 tsk salt
1 kg siktat dinkelmjöl

Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke. Häll över vattnet och rör om. Klicka i fettet och tillsätt salt. Tillsätt mjölet, men spara ½ dl till utbakningen. Arbeta degen kraftigt tills den är smidig. Låt jäsa till dubbel storlek i ca 30 minuter.

Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Dela degen i 3 delar och forma dem till limpor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper eller i smorda 1½ litersformar. Jäs under bakduk 30-40 minuter.
Pensla bröden med vatten och gör några snitt med en vass kniv. Grädda i nedre delen av ugnen i 225 grader 25-30 minuter.

Låt svalna på galler utan bakduk (med bakduk om du vill ha mjuk skorpa).

Inga kommentarer: