måndag 4 juli 2011

Kajsas tekakor



När jag gick på folkis för ungefär hundra år sen fick jag det här goda receptet av en tjej i min klass. Orkar inte baka dem så ofta, men när jag gör det går de åt med en rasande fart.

Du behöver:
50 g jäst
50 g margarin/smör
6 dl mjölk
1 tsk salt
2 msk socker
ca 15 dl vetemjöl

Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke. Smält matfettet och häll på mjölken, ljumma degspadet till 37 grader. Häll det över jästen och lös upp den. Tillsätt salt och socker. Arbeta in så mycket av mjölet så att degen blir smidig och blank och släpper bunkens kanter. Täck bunken och jäs degen ca 30 minuter.

Knåda in resten av mjölet på en arbetsbänk. Dela degen i 18 bitar och kavla ut till runda kakor. Lägg kakorna på plåtar, nagga dem och låt jäsa övertäckta ca 30 minuter.

Grädda mitt i ugnen i 225 grader 7-8 minuter. Pensla kakorna med mjölk strax innan du tar ut dem ur ugnen.

Låt dem kallna på galler övertäckta med bakduk.

1 kommentar:

Tina N sa...

Tekakor är gott! Ljuva barndomsminnen av tekakor med smör och ost... :)