onsdag 22 december 2010

Budapesttårta

Jag älskar Budapestbakelser! Den nötiga, spröda marängen i kombination med fluffig grädde och fräscha mandarinklyftor - I´m in heaven. Det är därför lite konstigt att jag aldrig kommit på tanken att man faktiskt kan göra en själv. Men igår när jag fyllde år blev det ändring på det, och det var inte ens speciellt svårt. Det blev kanske inte det vackraste bakverket, men det smakade så gott. I receptet jag använde var det kakao både i botten och i grädden och nästa gång (för det kommer definitivt bli en nästa gång) kommer jag nog hoppa över kakaon i grädden.

Du behöver:
Till botten:
100 g hasselnötter
6 äggvitor
3 dl strösocker
1 dl vetemjöl
2 msk kakao

Till fyllningen:
1 burk mandarinklyftor, 400 g
3 dl vispgrädde
2 tsk strösocker
1 msk kakao

Till garnering:
Mörk choklad och/eller florsocker

Gör så här:
Finhacka nötterna. Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt sockret och vispa tills det blir en tjock marängsmet.
Blanda nötterna med mjöl och kakao. Vänd ner blandningen försiktigt i marängsmeten.
Bred ut smeten i en bakpappersklädd långpanna. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i 15-20 minuter.
Stjälp upp kakan på ett bakplåtspapper. Dra av pappret som kakan gräddats på. Om det inte släpper, pensla med lite kallt vatten. Låt kakan kallna under långpannan.

Fyllningen:
Låt mandarinklyftorna rinna av väl. Vispa grädden tjock tillsammans med socker och kakao. Blanda i frukten.
Bred fyllningen över kakan och rulla ihop från långsidan. Låt den ligga med skarven ner.
Rulla in kakan i pappret. Låt gärna stå i kylen eller frys några timmar före servering.
Ringla över lite smält choklad eller pudra över florsocker vid serveringen.

Inga kommentarer: