onsdag 28 juli 2010

Rödvinbärskaka med marängtäcke

En bekant skrev på facebook för ett tag sen att röda vinbär är ett underskattat bär för kakor. Och jag som inte alls är så särskilt förtjust i detta bär (förutom i saft) kände att jag nog ändå var tvungen att testa kakan hon tipsade om. Jag är väldigt glad att jag gjorde det, för den var supergod. Min man gav den till och med 10 poäng av 10 möjliga! Så nu vet jag vad jag ska baka när jag behöver fjäska lite extra...


Botten:
60 g smör
5 dl mjöl
1 msk vaniljsocker
2 ½ dl socker
2 ½ tsk bakpulver
4 äggulor
2 dl mjölk
2 msk vatten (kokande)

Marängtäcke:
4 äggvitor
4 dl socker (ev något mindre, den blev väl söt tycker jag)
3 dl röda vinbär, färska eller frysta

Gör så här:
1. Klä en långpanna (30x40 cm) med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 185 grader.
2. Smält smöret och koka vatten (mer än du behöver).
3. Blanda de torra ingredienserna.
4. Tillsätt äggulorna.
5. Tillsätt mjölk, 2 msk av det kokande vattnet och det smälta smöret. Rör om till en jämn smet (det behöver inte vispas) och häll i långpannan.
6. Grädda 15 minuter.

7. Marängtäcke: Vispa äggvitorna till ett hårt fast skum.
8. Tillsätt socker lite i taget under vispning. Vispa en stund så det blandas riktigt och blir en vitt och slätt.
9. Blanda i vinbären i marängsmeten.
10. Ta ut kakan ur ugnen när 15 minuter gått och bred på marängtäcket. Grädda ytterligare 5-7 minuter (använder du frysta bär får du lägga på några minuter). Marängen ska börja få lite färg när den är klar. Låt kallna och skär i lagom stora bitar. Kakan går att frysa.

4 kommentarer:

Arne sa...

Det ser gott ut, men inte vinbär. Ni har ju så mycket annat gott som jag gillar!
Arne

Systrarna sa...

Man kan naturligtvis stoppa i vilka bär man vill pappa! Plocka lite blåbär åt mig så ska jag baka en kaka.
Kram

Sara sa...

Har precis lagt pa marangen och satt in i ugnen igen....ser underbart ut :)

Viveka sa...

Ja den här kakan är riktigt fin. Hoppas den smakade!