Botten:
60 g smör
5 dl mjöl
1 msk vaniljsocker
2 ½ dl socker
2 ½ tsk bakpulver
4 äggulor
2 dl mjölk
2 msk vatten (kokande)
Marängtäcke:
4 äggvitor
4 dl socker (ev något mindre, den blev väl söt tycker jag)
3 dl röda vinbär, färska eller frysta
Gör så här:
1. Klä en långpanna (30x40 cm) med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 185 grader.
2. Smält smöret och koka vatten (mer än du behöver).
3. Blanda de torra ingredienserna.
4. Tillsätt äggulorna.
5. Tillsätt mjölk, 2 msk av det kokande vattnet och det smälta smöret. Rör om till en jämn smet (det behöver inte vispas) och häll i långpannan.
6. Grädda 15 minuter.
7. Marängtäcke: Vispa äggvitorna till ett hårt fast skum.
8. Tillsätt socker lite i taget under vispning. Vispa en stund så det blandas riktigt och blir en vitt och slätt.
9. Blanda i vinbären i marängsmeten.
10. Ta ut kakan ur ugnen när 15 minuter gått och bred på marängtäcket. Grädda ytterligare 5-7 minuter (använder du frysta bär får du lägga på några minuter). Marängen ska börja få lite färg när den är klar. Låt kallna och skär i lagom stora bitar. Kakan går att frysa.
4 kommentarer:
Det ser gott ut, men inte vinbär. Ni har ju så mycket annat gott som jag gillar!
Arne
Man kan naturligtvis stoppa i vilka bär man vill pappa! Plocka lite blåbär åt mig så ska jag baka en kaka.
Kram
Har precis lagt pa marangen och satt in i ugnen igen....ser underbart ut :)
Ja den här kakan är riktigt fin. Hoppas den smakade!
Skicka en kommentar