måndag 1 mars 2010

Bondkakor


Jag och äldste sonen skulle baka muffins. Ganska snart upptäckte vi att det inte fanns några ägg hemma, så vi fick ändra våra planer. Vi öppnade receptboken och fastnade för dessa klassiska bondkakor. Enkla och mycket goda!

Enligt receptet ska degen ligga kallt i flera timmar innan man bakar ut den, men sånt tålamod hade inte vi. Vi la ut degen på fönsterbrädan i massa minusgrader en stund istället - det fungerade utmärkt.


Till ca 75 kakor behövs:
200 g rumsvarmt smör
2 dl socker
2 msk sirap
knappt 5 dl (300 g) vetemjöl
1 tsk bikarbonat
knappt 1 dl (ca 50 g) hackad oskållad mandel
1 msk vatten


Gör så här:
Rör smör poröst med socker och sirap. Blanda mjölet med bikarbonat och den hackade mandeln. Häll ner detta i smörsmeten och arbeta samman allt till en deg. Tillsätt vattnet sist. Knåda så lite som möjligt.

Dela degen i 2-3 delar och forma till tjocka rullar, ca 6 cm i diameter. Vira in rullarna i folie eller plastfilm och lägg in dem i kylskåpet 4-5 timmar eller allra bäst över natten.

Skär sedan knappt ½ cm tjocka skivor. Går enklast om man har en vass och tunn kniv. Lägg kakorna på plåtar försedda med bakplåtspapper. Grädda i 200 grader i 8-10 minuter. (De flyter ut en del.) Kakorna blir allra sprödast om de får svalna på plåten.

Inga kommentarer: