söndag 14 mars 2010

Finska pinnar

Vår farmor skulle ha fyllt 100 år i år om hon fortfarande levt. Vi som gillar kalas tog tillfället i akt och använde detta som anledning att samla ihop släkten för en släktfest. Till detta föll det på systrarnas lott att baka något till kaffet. De bakverk jag (V) förknippar mest med farmor Ruth är mandelkubb, men det gav jag mig inte på att försöka baka. Istället blev det Finska pinnar som också är en riktig farmor-kaka, och dessutom väldigt enkel att göra. Eftersom vi har en del nötallergiker i släkten hoppade jag över mandeln.


4 ½ dl vetemjöl
½ dl strösocker
200 g margarin
äggvita
pärlsocker
hackad mandel

Arbeta samman vetemjöl, strösocker och margarin. Låt vila kallt i 30 minuter.

Rulla ut degen till fingertjocka längder som skärs i 5 cm långa bitar. Pensla bitarna med äggvita och doppa dem i pärlsocker och mandel. Lägg kakorna på plåt med bakpapper och grädda mitt i ugnen i 175 grader ca 10 minuter.

Låt svalna på galler.

1 kommentar:

Karin sa...

Hej, du har väl inte missat min Bakbloggskarta som finns på min blogg. Säg till om du vill vara med, namn på bloggen + var du bor!

Kram Karin
www.bagerskan.se