söndag 23 september 2012

Chokladmoussetårta med lakrits och hallon


Idag bjöd jag några härliga tjejer på mini-SPA med aloe vera-produkter och så förstås på fika. Jag har själv gått och suktat efter lakrits ett tag och så hittade jag det här receptet på bloggen Bara en kaka till och bestämde mig för att pröva. Det gjorde jag alldeles rätt i. En riiiktigt god tårta med kladdkakebotten, choklad- och lakritsmousse toppat med hallonmousse. Den är inte svår att göra, men det är många moment och ska dessutom stå kallt i två långa omgångar - så börja i tid!
Jag använde rålakritspulver i moussen, men det går också att ta krossade lakritskarameller, typ Turkisk peppar, som kan vara lättare att få tag på. Och eftersom en av mina gäster är glutenallergiker gjorde jag kladdkakan på glutenfritt mjöl.


Kladdkakebotten:
100 g smör
1,5 dl socker
0,5 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk havssalt
2 ägg
1,5 dl vetemjöl [eller glutenfritt mjöl]


Smält smöret, och rör ut det med socker och kakao. Tillsätt vaniljsocker, salt och vetemjöl, och avsluta med att röra ner äggen i smeten. Häll smeten i en bakplåtpappersklädd rund form med avtagbara kanter, och grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i 15-20 min. Låt sedan svalna. 


Choklad- och lakritsmousse:
2 gelatinblad
200 g mörk blockchoklad (riktig, mörk choklad blir nästan för mastigt)
2 msk lakritspulver eller 1 dl turkisk peppar-karameller, krossade
2,5 dl vispgrädde
2 ägg
0,5 dl florsocker 


Börja med att lägga gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Smält chokladen blandat med lakritspulvret över ett vattenbad. Vispa grädden för sig i en bunke, och vispa upp äggen tillsammans med florsockret i en annan. Rör ner gelatinbladen i den varma chokladen, rör tills de har smält helt. Om du använder krossade lakritskarameller rör du ner det i chokladen nu. Vispa ner choklad- och lakritsröran i äggsmeten, vispa under hela tiden, och avsluta med att röra ner den vispade grädden i smeten. Häll moussen ovanpå den svalnade chokladbotten, och ställ in kylen. Låt stå kallt i minst 4 timmar, gärna över en natt om du har tid.


Hallonmousse:
3 gelatinblad
250 g hallon, passerade genom sil
0,75 dl florsocker
2 ägg
2,5 dl vispgrädde 


Om hallonen är frysta, börja med att tina dem, och mixa dem sedan med en stavmixer, de passerar lättare genom silen då. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten, låt dem ligga där i minst 5 minuter. Värm upp den silade hallonvätskan tills den nästan når kokpunkten, ta den av värmen och rör ner gelatinbladen. Vispa upp grädde i en bunke och ägg med florsocker i en annan. Vispa ner hallonvätskan i äggsmeten, och rör avslutningsvis ner grädden i smeten. Bred ut moussen ovanpå den stelnade chokladmoussen, och ställ tillbaka tårtan i kylen. Låt den stå kallt till servering, minst 4-6 timmar före den ska skäras upp. 


Förslag på garnering:
En näve krossad turkisk peppar

Siktad kakao
Hallon
Ätliga blommor, t ex penséer


Om du använder lakrits till garneringen, pulver eller krossade karameller, strö det över kakan precis innan servering. Gör det inte i förväg, lakritsen "smälter" efter hand när de kommer i kontakt med moussen. Ett tips för att få riktigt fina bitar när man skär upp tårtan är att stoppa in den i frysen ca 20-30 min före servering. Hela tårtan är för övrigt fullt frysbar, och kan alltså förberedas i förväg. Men garnera den inte med lakritskross innan du fryser den i så fall.


9 kommentarer:

Amy's piece of cake sa...

Ser jättefin ut och kombon är god, har jag testat!

patrik sa...

choklad och lakritsmousse det lät gott!!www.sportochspelkocken.se

Ellinor sa...

Det var bland det godaste jag har ätit! Tack för en trevlig eftermiddag!
Kram

Systrarna sa...

Fint repotage i Buffé Amy! Verkar som ni hade en trevlig dag!

Sweet Passion sa...

oj va fin tårtan blev,låter jättegott

Anonym sa...

Är det en tydlig smak av lakrits? ��Allt låter jättegott!

Viveka sa...

Ja, jag tycker den smakade alldeles perfekt: en tydlig smak av lakrits, men den tog inte överhanden utan släppte fram de andra smakerna. Jag använde rålakritspulver som jag tycker ger en god lakitssmak som det är svårt att misslyckas med. Lycka till!

Anonym sa...

Finns det gelatinblad som är animalfri?

Anonym sa...

Följde receptet helt och använde laktitspulver. Det blev en fin tårta men smaken av lakritsmoussen var väldigt besk. Denna gör jag inte igen! Räddade kalaset med att erbjuda salt lakrits flakes till samt mkt hallon bredvid så blev den ätbar.