onsdag 1 juni 2011

Jitterbuggare

Några riktigt goda småkakor är dessa jitterbuggare som är en blandning av mördeg och maräng. Mina blev dock inte speciellt vackra och ser knappt aptitliga ut. Min man undrade vad det var för kaviar-kakor jag gjort... Det kaviarliknande är maräng och smaken är det som sagt verkligen inget fel på!

Du behöver:
Till mördegen:
4½-5 dl vetemjöl
1 dl socker
200 g smör
Till marängen:
2 äggvitor
4 msk socker

Gör så här:
Hacka samman mjöl, socker och smör till en deg. Låt den vila svalt.
Vispa vitorna till ett hårt skum och tillsätt sockret under fortsatt vispning.

Dela mördegen i två delar och kavla ut varje del till en drygt ½ cm tjock rektangel, ca 16 x 30 cm. Bred hälften av fyllningen på vardera och rulla ihop dem som två rulltårtor. Lägg dem på en skärbräda och ställ dem kallt en stund. Skär dem i ca ½ cm tjocka skivor. Lägg dem på bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen i 175 grader 12-15 minuter.

3 kommentarer:

Tina N sa...

Detta är mina favoritkakor! Har bara gjort dem en gång och har ett minne av att det var väldigt kladdigt... ;)

Viveka sa...

Ja, det är jättekladdigt! Men gott... :)

Anonym sa...

Jäte gooda kacko, smakkar lite som nutela fast med vit hoklad