onsdag 22 juni 2011

Citronhjul

Här är några småkakor som jag varit sugen på att baka länge eftersom de är så vackra. Och det var faktiskt inte speciellt svårt att få till rullningen som jag hade befarat innan. Å andra sidan blev mina lite väl hårda. Men det går ju alltid att doppa!

Du behöver:
Knappt 2 dl mjukt smör
Knappt 3 ½ dl socker
1 vispat ägg
7 ½ dl vetemjöl
25 g mörk blockchoklad, smält och avsvalnad
rivet skal av 1 citron

Gör så här:
Rör smör och socker ljust och fluffigt. Tillsätt lite i taget av det vispade ägget. Blanda väl.
Sikta ner mjölet i smörblandningen och arbeta ihop till en deg.
Lägg hälften av degen i en egen skål och arbeta in den smälta, kalla chokladen.
Rör ner citronskalet i den andra hälften av degen och arbeta in väl.

Kavla ut degarna till två lika stora rektanglar. Lägg gärna degen mellan två bakplåtspapper när du kavlar. Lägg citrondegen ovanpå chokladdegen. Rulla ihop med hjälp av bakplåtspapper till en avlång rulle. Låt degen vila en stund i kylskåp.

Skär kakrullen i ungefär 40 skivor och lägg dem på plåtar. Grädda i 190 grader i 10-12 minuter eller tills kakorna fått färg.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Åhhh du har bakat mina favorit kakor!! Dom heter SNIGLAR i mitt recept......

Viveka sa...

Åh, Sniglar var ju ett väldigt gulligt namn på kakorna! Är ditt recept exakt lika? Jag tycker att de blev så hårda med det här receptet, men kanske blir de bättre med nån variation?

Anonym sa...

Hej! Jag har provat tillsätta lite bakpulver när jag gör citronhjul, samt att minska ner något på mjölet, tyckte att de blev mindre hårda då.

Hälsningar Ingela