lördag 21 maj 2011

Fransk chokladtårta

Syrran behövde lite pepp, så jag gjorde den här lyxigt goda chokladtårtan till henne. Världen blir alltid lite ljusare med lite choklad... Ju finare choklad man blandar i smeten, desto godare tårta.


Du behöver:

4 ägg
2 dl socker
150 g smör
100 g mörk choklad
1,5 dl vetemjöl
1 krm bakpulver


Tryffel
100 g mörk choklad
50 g smör
2 msk florsocker
1/2 dl grädde
1 krm vanilj

Gör så här:
Smörj och bröa (ta gärna kakao!) en rund form, 22-26 cm.
Vispa ägg och socker luftigt.
Smält smöret i vattenbad. Rör i cirka 100 gram av chokladen så att den smälter samman med smöret.
Rör ner smör- och chokladblandningen i ägg- och sockerblandningen. Blanda ner vetemjöl och bakpulver. Häll i form och grädda i 175 grader i cirka 35-40 minuter. Låt kakan svalna helt.

Hacka chokladen grovt. Koka upp grädden i en kastrull. Ta från värmen. Vispa ner chokladen, smöret, sockret och vaniljen. Vispa luftigt. Låt svalna tills smeten börjar tjockna.

Bred eller pensla ut jämnt över hela kakan och ställ kallt tills tryffeln stelnat något. Kakan blir ännu godare om den får stå i kyl över natten. Servera med vispgrädde och färska bär.

3 kommentarer:

Sandra sa...

Oooh va gott det ser ut! SÅ snäll du är mot syster din!!

Markus- johannesbo sa...

Wow, denna borde ju vem som helst bli peppad av....ser hur god ut som helst!

Ellinor sa...

Visst är jag lycklig som fick en så smaskig tårta?! Den var verkligen god och hallonen var perfekta till!