måndag 28 mars 2011

Smaskiga chokladrutor


Idag var en händelserik dag på mitt jobb. Nya kollegor, kollegor som slutar och en kollega som förlovat sig! Jag arbetar på en liten arbetsplats så förädringar märks verkligen. Klart jag ville uppmärksamma allt som händer. Hittade ett recept på Tasteline som verkade smaskigt. Det var det! Precis så smaskigt som jag hade föreställt mig. Som en kladdkaka med fudge på. Mums!

Du behöver:
200 gram smör
3 dl strösocker
2 st ägg
1 dl kakao
2 dl vetemjöl
4 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver

Till topping:
2 dl grädde
2 dl socker
2 msk ljus sirap
100 gram mörk blockchoklad
100 gram smör


Gör så här:

Smält smöret i en kastrull och ta av från värmen, rör sedan ned
socker och ägg, därefter dem torra ingredienserna.

Bred ut smeten i en liten långpanna ca 20x35 cm. Jag smörade och bröade formen lite lätt innan jag hällde i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i 15-20 min.

När kakan är gräddad är det dags att göra toppingen. Blanda grädde, socker, sirap och choklad i en kastrull. Koka 10-15 min under omrörning till 118-120 grader.
Ta från värmen och rör ned smöret klickvis.

Nu är det lagom att vända kakan upp och ner på ett smör- eller bakplåtspapper. Bred toppingen över kakan och låt svalna en stund, ställ sedan in den i kylskåpet för att stelna ordentligt.

Skär sedan i små bitar på 3x3 cm.

5 kommentarer:

Anna Blom sa...

Jättefin blogg! Titta in på nya webbshop!!
www.bagareblom.se

Tårtspecialisten sa...

Fin och mysig blogg detta var!
Och detta ser ju jättegott ut... kan inte förneka det! ;-)
Ska kanske prova.

Kram! :-)

Helena sa...

Fasen!
Var nyss och köpte ingredienser till denna men glömde sirapen.. hmm ..

Anonym sa...

Fattar ej vad du menade med "nu är det lagom att vända kakan upp och ner på ett smör- Eller bakplåtspapper. ??
Härlig blogg, ska prova kakan imorgon :)

Systrarna sa...

Lägg kakan upp och ner på ett smörpapper eller ett bakplåtspapper. Lycka till! Du har något riktigt gott att se fram emot!
/Ellinor