söndag 13 februari 2011

Red velvet cake

Jag fortsätter på det röda temat inför Alla hjärtans dag. Red velvet cake kommer ursprungligen från den amerikanska södern och receptet hölls länge hemligt. Det är en både vacker och saftigt god kaka/tårta som påminner mycket om morotstårtan, men som faktiskt smakar choklad. Och den är väldigt enkel att göra!

Du behöver:
6 dl vetemjöl
3 ½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bikarbonat
2 msk kakao
2 ½ dl naturell yoghurt, 3%
3 ½ dl rapsolja
1 tsk vitvinsvinäger
2 ägg
en flaska röd karamellfärg

Glasyr
400 g naturell färskost
1 tsk vaniljsocker
10 dl florsocker
saft av en halv lime

Gör så här:
Balnda mjöl, strösocker, vaniljsocker, bikarbonat och kakao (vill man ha en mer distinkt chokladsmak på kakan kan man använda ytterligare ett par matskedar kakao). Blanda ner yoghurten och oljan. Tillsätt vinäger och ägg (lätt uppvispade) och blanda sist i karamellfärgen. Använd rejält med färg - smeten ska bli ceriseröd!
Häll smeten i en smord rund form och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader ca 50 minuter. Dela kakan försiktigt på mitten när den svalnat något.

Blanda ingredienserna till glasyren och bred lite av den på den undre delen av kakan. Lägg på den övre delen och bred resten av glasyren ovanpå och runt hela kakan. Gör ett vackert mönster på ovansidan med hjälp av till exempel en gaffel.

2 kommentarer:

Pernilla -Bli min jäst sa...

Har aldrig provat att baka red velvet cake men jag är väldigt sugen på att prova! Er blev fantastiskt fin, ser så himla god ut!!

Systrarna sa...

Tack Pernilla. Ja, den blev både fin och god. Prova!!