onsdag 18 november 2009

Solskensbullar

Det är inte ofta jag bakar bullar. Jag tycker det är alldeles för omständigt med jäsning och degkladd. Det ska va enkelt att baka! Men i detta gråa, regniga, lite trista november kan jag inte motså att ändå satsa lite ansträngning för dessa solskensbullar. Vi behöver all sol vi kan få. Och det var inte jättejobbigt att baka dem heller...


Ingredienser till 24 bullar

1 paket jäst för söta degar
100 g smör
3 dl mjölk
½ tsk salt
1 dl socker eller vit sirap
ev 2 tsk kardemumma
ca 9 dl vetemjöl

2 dl marsan- eller vaniljkräm
1 ägg
50 g smält smör
1 ½ dl strösocker

Gör så här

1. Smula jästen i en bunke. Smält matfett i en kastrull på svag värme. Tillsätt mjölken. Låt blandningen bli fingervarm, 37 grader. Häll den ljumma degvätskan över jästen och rör om så att den löser sig.

2. Tillsätt salt, socker eller sirap och ev kardemumma. Mät mjölet genom att hälla det luftigt direkt från påsen i ett litermått. Tillsätt drygt 2/3 av mjölet.

3. Arbeta degen kraftigt med en träsked, ca 8 minuter (vem har räknat ut det?), tills degen blir blank, smidig och släpper kanterna. Jäs under bakduk i ca 30 minuter till dubbel storlek.

4. Arbeta ihop degen och ta sedan upp den på mjölat bakbord. Tillsätt mer mjöl om det behövs och arbeta degen smidig.

5. Dela degen i två delar. Rulla ut en bit deg till en längd och dela den i 12 lika stora delar. Rulla till släta bullar. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa 15 minuter.

6. Häll vaniljkräm i en spritspåse. Gör en grop i mitten av varje bulle och fyll med kräm. Låt bullarna jäsa ytterligare ca 10 minuter. Värm ugnen till 250 grader.

7. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i 5-10 minuter. Låt bullarna svalna på galler under duk. Efter gräddningen penslas bullarna med smält smör och doppas i strösocker.


2 kommentarer:

Daniella - BakeCake sa...

Hej på er!

Vilken jätte fin blogg ni har!
Den här kommer jag verkligen att följa i fortsättningen!

Kika gärna in på min blogg så kanske ni hittar lite inspiration som jag gjorde på eran! :)

Kram Daniella

Systrarna sa...

Hej Daniella!

Kul att du gillar vår blogg. Din blogg ser verkligen jättefin ut också. Jag har redan hittat flera saker jag är sugen på att testa. Lycka till med bakandet - och musiken!

/Viveka