torsdag 21 juni 2012

Kladdkaka med marängtäcke

Det är lika bra att erkänna - jag är riktigt såld på maränger. Det är ju så gott! Så sprött, så sött, så lätt... Några av de allra godaste bakverken jag kan komma på finns det, eller kan det finnas, maräng i: Pavlova, jitterbugg, semifreddo, torta di nocciole e cioccolato, pinocchiotårta, rödavinbärskakamarängtårtor, marängsviss osv. Så självklart kunde jag inte motstå den här kladdkakan med ett marängtäcke på. Superenkel att göra, men med ett riktigt lyxigt utseende och smak.

Du behöver:
125 g smör
1 dl strösocker
2 äggulor
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 dl mjölk

Till marängen:
2 äggvitor
1 ½ dl strösocker

Gör så här:
Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggulorna och rör lite till. Blanda vaniljsocker, bakpulver, mjöl och kakao och sikta ner i smeten. Rör i mjölk och bred ut smeten i en springform med löstagbar kant, 24 cm i diameter. 
Vispa äggvitorna till skum. Tillsätt sockret lite i taget under vispning och vispa till en maräng. Bred eller spritsa marängen ovanpå smeten och grädda i 175 grader i ca 20 minuter.

5 kommentarer:

Ellinor sa...

och jag som har 4 äggvitor i kylskåpet... :)
Tänk så många bra tips, nu måste jag skriva en lista på kakor att baka när man får anledning till fika!!
GLAD MIDSOMMAR

Smått och gott - klicka in och rulla ut. sa...

ser gott ut!:)

Kolla gärna in vår nystartade bakblogg som även är vårt projektarbete!:)

Anonym sa...

Fick inte till marängen för jag hade velat ha den knaprig hela vägen men kanske tog för mycket

Lina Cranser sa...

Hur länge håller kakan och hur ska man förvara den?

Viveka sa...

Lina - både kladdkaka och maräng håller ju länge, men kombinationen gör att marängen inte blir helt igenom torr, vilket i sin tur gör att det inte håller lika länge. Men upp till en vecka är säkert inga problem. Förvara den torrt och svalt.
Lycka till!