söndag 17 juni 2012

Cheesecake med passion

Terminen har gått till sin ända och det är dags att gå in i sommaren och samla ny kraft. En av de sista dagarna på jobbet hade vi planeringsmöte hela dagen, och det kan ju lätt bli lite segt och tröttsamt, så jag bakade en cheesecake för att hålla oss på lite bättre humör. Det funkade ganska bra! 
Det här är en riktigt god och frisk cheesecake med citron i fyllningen och passionsfrukt på toppen.

Du behöver:
Till kakbotten 
15 st digestivekex 
75 g smör eller margarin 

Till fyllningen
4 st gelatinblad 
2 st ägg 
400 g Philadelphiaost 
2 dl crème fraiche 
 dl socker 
1 tsk vaniljsocker 
1 st citron, rivet skal och saft


Till glasyren
1 st gelatinblad 
1 msk socker 
4 msk vatten 
4 st passionsfrukter

Gör så här:
Botten
Krossa kexen fint. 
Smält smöret. Blanda ihop och tryck sedan ut smulorna i rund form med avtagbar botten.
Ställ i kylen.

Fyllning
Lägg 4 gelatinblad i kallt vatten ca 5 minuter.
Dela äggen i gulor och vitor. Blanda gulor, ost, crème fraiche, socker, vaniljsocker och citronskal till en slät smet.
Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner i smeten.
Värm citronsaften i en kastrull och tag sen av den från värmen. Krama ur gelatinbladen och låt dem sedan smälta i citronsaften. Låt blandningen svalna något innan den försiktigt hälls ner i ostsmeten under omrörning.
Häll blandningen över kakbotten och ställ åter in i kylen, minst en timme.

Glasyr
Blötlägg gelatinet i kallt vatten ca 5 minuter.
Hetta upp socker och vatten i en kastrull. Krama ur gelatinbladet och låt det sedan smälta i sockerlösningen.
Skrapa ur passionsfrukterna ner i sockerlösningen och rör om. Låt svalna.
Häll över fyllningen på kakan försiktigt och låt stelna i kyl i minst en timme.

Inga kommentarer: