Terminen har gått till sin ända och det är dags att gå in i sommaren och samla ny kraft. En av de sista dagarna på jobbet hade vi planeringsmöte hela dagen, och det kan ju lätt bli lite segt och tröttsamt, så jag bakade en cheesecake för att hålla oss på lite bättre humör. Det funkade ganska bra!
Det här är en riktigt god och frisk cheesecake med citron i fyllningen och passionsfrukt på toppen.
Du behöver:
Till kakbotten
15
st digestivekex
75 g smör eller margarin
75 g smör eller margarin
Till fyllningen
4
st gelatinblad
2 st ägg
400 g Philadelphiaost
2 dl crème fraiche
1½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 st citron, rivet skal och saft
2 st ägg
400 g Philadelphiaost
2 dl crème fraiche
1½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 st citron, rivet skal och saft
Till glasyren
1
st gelatinblad
1 msk socker
4 msk vatten
4 st passionsfrukter
1 msk socker
4 msk vatten
4 st passionsfrukter
Gör så här:
Botten
Krossa kexen fint. Smält smöret. Blanda ihop och tryck sedan ut smulorna i rund form med avtagbar botten.
Krossa kexen fint. Smält smöret. Blanda ihop och tryck sedan ut smulorna i rund form med avtagbar botten.
Ställ i
kylen.
Fyllning
Lägg 4 gelatinblad i kallt vatten ca 5 minuter.
Lägg 4 gelatinblad i kallt vatten ca 5 minuter.
Dela äggen
i gulor och vitor. Blanda
gulor, ost, crème fraiche, socker, vaniljsocker och citronskal till en slät
smet.
Vispa
äggvitorna till hårt skum och vänd ner i smeten.
Värm
citronsaften i en kastrull och tag sen av den från värmen. Krama ur
gelatinbladen och låt dem sedan smälta i citronsaften. Låt
blandningen svalna något innan den försiktigt hälls ner i ostsmeten under
omrörning.
Häll
blandningen över kakbotten och ställ åter in i kylen, minst en timme.
Glasyr
Blötlägg gelatinet i kallt vatten ca 5 minuter.
Blötlägg gelatinet i kallt vatten ca 5 minuter.
Hetta upp
socker och vatten i en kastrull. Krama ur
gelatinbladet och låt det sedan smälta i sockerlösningen.
Skrapa ur
passionsfrukterna ner i sockerlösningen och rör om. Låt
svalna.
Häll över
fyllningen på kakan försiktigt och låt
stelna i kyl i minst en timme.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar