måndag 11 juni 2012

Halvåringens namnsdagstårta


Oj då. Så hade det redan gått ett halvår. Bebisen är ingen yttepytting längre. Även om han förvisso inte är så jättestor heller. Men ändå. En halvåring, som dessutom har namnsdag, ska firas!

Jag blev bjuden på denna smaskiga tårta hos min svägerska i påskas och den skulle va utlovat enkel att göra. När man får höra att den är enkel är det lätt att slappna av. Slappnar man av är det lätt att göra misstag. Jag gjorde misstag i nästan varje moment. Det blev lite svettigt, men tårtan blev i alla fall god! Så jag rekommenderar er att göra den. Men slappna inte av alltför mycket...


Du behöver:
Marängbottnar:
4 äggvitor
2 dl socker
3 dl Rice Krispies

Smörkräm:
4 äggulor
1 dl strösocker
1 msk mjöl
1 dl vispgrädde
100 g smör
2 tsk vaniljsocker

3 dl grädde, vispas
Jordgubbar till exempel

Gör så här:
Bottnar: Dela på äggulor och vitor (och släng inte den sista gulan bland vitorna. Då får du göra om det här momentet.).
Vispa äggvitor och socker i ca 10 minuter. Rör sedan ned flingorna försiktigt. Bred ut smeten i en långpanna med bakplåtspapper.Grädda längst ner i ugnen i 125 grader, ca 1,5 h.
Kräm: Blanda äggulor, socker, mjöl och grädde i en kastrull. Koka till en jämn och tjock smet (ska tydligen gå fort). Rör hela tiden (gör det! Annars bränner krämen och du får göra om. Alternativt försöker du rädda det "obrända" till följd av att krämen mer blir en sås och rinner ur tårtan). Tag kastrullen från värmen och rör ner vaniljsockret. Rör sedan ner smöret klickvis.

Dela marängbottnen i två halvor (här kommer jag åter med ett tips; ta bort hela marängen från bakplåtspapret och lägg tårtan på ett nytt papper eller en bricka eller vad du nu vill servera på. Annars kommer det att bli jättesvårt att skära bitar sedan eftersom marängen lite kletats fast.).
Bred ut ett lager smörkräm och ett tunt lager grädde på den undre bottnen. Lägg den andra halvan ovanpå och täck med vispad grädde. Garnera med jordgubbar.

Inga kommentarer: