Häromdagen blev jag så sugen på att koka rabarbersaft. Men eftersom jag bor i lägenhet är det ju inte bara att kvista ut och plocka. Dock har jag lyckan att ha en lyhörd svåger som fixade ett gäng rabarber från sina föräldrars lantställe! Hurra!
Receptet hittade jag här. Jag tyckte för min del att saften blev lite för söt och kommer att minska på sockret en del till nästa saftkok.
Du behöver:
1 kg rabarber
5 dl vatten
ca 5 dl socker
1 krm natriumbensoat
Gör så här:
Skölj och skär rabarbern i centimeterstora bitar (de behöver inte skalas). Koka dem tillsammans med vattnet under lock tills de mosats sönder. Häll blandningen i en silduk. Det ska bli ungefär en liter saft.
Koka upp saften och ta den sedan från plattan.
Rör i sockret tills det löser sig. Det ska vara 5 dl socker till en liter saft, så om det blir mindre saft än så får man helt enkelt minska lite på sockret också.
Koka upp igen och ta från plattan. Rör först ut natriumbensoatet i en matsked av saften och rör sedan ner den i resten av saften.
Häll upp i flaskor. Saften går också bra att frysa.
2 kommentarer:
Var har du stulit dessa rabarber?
Gott med rabarbersaft och vilken härlig färg det var på den.
Skicka en kommentar