söndag 5 februari 2012

Lyxig tigerkaka

Lite mysigt helgfika behöver inte vara så avancerat. En hederlig nybakad tigerkaka kan vara ljuvlig! Har man som jag lite restbitar av choklad sedan tidigare bak så kan man lyxa till det lite extra med att hacka den och blanda ner i smeten.

Du behöver:
200 g smör
2½ dl socker
3 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl grädde eller mjölk
2 msk kakao
ev hackad choklad
1 msk vaniljsocker eller rivet skal av ½-1 citron eller apelsin

Gör så här:
Rör smör och socker poröst. Blanda ner ett ägg i taget under omrörning. Tillsätt mjölet, blandat med bakpulvret, och vätskan.
Lägg ungeför 1/3 av smeten i en skål och blanda ner kakaon och chokladen.
Smaksätt resten av smeten med vaniljsocker eller citrusskal.
Häll hälften av den ljusa smeten i en smord och bröad form, och sedan den mörka smeten och resten av den ljusa. Dra med gaffel genom smeten så att den färdiga kakan får ett marmorerat utseende.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 1 timme.

1 kommentar:

Nina och Lo sa...

Hej två sockersöta systrar!
Undrar om ni vill vara med och skapa några rolika kakor för All Hjärtans Dag i ära? Titta in här - http://metrobloggen.se/sallysdaughters/gor-en-god-handling-baka-en-kaka/. Jag kommer själv att baka tillsammans med mina barn alla möjliga och omöjliga figurer, från krokodiler till motorcyklar. Ingen bakar är jag heller - men viv skall försöka göra vårt bästa. I första hand skall vi dela tillsammans med barnen kakorna till närliggande ålderdomshem, men det blir nog en och annan som man tycker speciellt mycket om, som skall också få sin kaka. Kom med och baka - skapa! Maila bilder och berätta till sallysdaughters@mail.com, så blir vi extra glada!
Kram,
Nina