söndag 7 november 2010

Solrosbröd

Nybakat bröd är ju så gott! Själv tycker jag det är lite omständigt och jobbigt att baka bröd, men här är en superenkel variant som till och med jag får ändan ur och bakar ibland. Receptet fick jag av mamma nån gång för länge sen och brödet är som allra godast när det är nybakt.

Du behöver:
50 g jäst
5 dl ljummet vatten
2 tsk salt
1 dl rostade solrosfrön (ca 60 g)
ca 12 dl vetemjöl special

Gör så här:
Smula jästen i degbunken och rör ut det med lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, salt, solrosfrön samt vetemjölet lite i taget. Arbeta degen kraftigt med degkrokarna - den blir något lösare än annan bröddeg.
Jäs degen övertäckt i ca 30 minuter.

Arbeta degen på nytt med degkrokarna i bunken och häll upp degen på bakpappersklädd plåt. Strö mjöl på degen och forma till ett runt bröd.
Lår jäsa i 20-25 minuter på plåten.

Grädda i nedre delan av ugnen i 225 grader, 20-25 minuter.

2 kommentarer:

Ellinor sa...

Mycket gott! Känns bekant på något vis... http://systrarnasbakblogg.blogspot.com/2010/08/solrosbrod.html
Kram syrran

Bakverk och Fikastunder sa...

Ett enkelt brödrecept sparar jag genst ner ;-)