torsdag 18 november 2010

Knäckebröd


I somras bestämde jag mig för att mitt höstprojekt skulle bli att lära mig baka knäckebröd. När man får skrapa rutorna på morgonen inser jag att hösten kanske redan är förbi. Så det blev lite brådis. Hittade detta recept på recept.nu. Det var riktigt svårt att kavla ut tunt, men var ihärdiga med kaveln. Jag tror att det är hemligheten med att lyckas! Det var också lite svårt att veta när bröden var färdiga men det får jag väl också öva upp. Det kommer väl en höst nästa år också ;-)
Värt att nämna om någon vill prova detta recept är att det blev riktigt mycket deg, så se till att du har gott om tid när du ska baka ut...

Du behöver:
1 pkt torrjäst
2 tsk salt
5 dl lättmjölk
6 dl vetemjöl
6 dl fint rågmjöl
2 tsk mald anis
1 msk hel brödkummin
2 tsk mald fänkål
4 dl grovt rågmjöl till utbakning

Gör så här:
Blanda de torra ingredienserna, inklusive jästen i en bunke.

Värm mjölken till 45 grader och blanda med mjölmixen. Knåda inte mer än att degen precis går ihop. Ju mer du knådar, desto luftigare bröd. För knäckebröd gäller med andra ord det omvända jämfört med mjukt bröd: brödet ska innehålla så lite luft som möjligt.

Dela degen i åtta delar och gör en boll av varje degbit. Lägg bollarna på ett fat, täck med plastfilm och låt dem vila i kylen i 2 timmar.

Kavla ut varje degboll mycket tunt. Använd grovt rågmjöl vid kavlingen. Avsluta med att använda en kruskavel som gör små hål i degen.

Ta ut portionsbröd med hjälp av pepparkaksformar eller använd en degsporre till att skära ut önskad form.

Lägg bröden på bakplåtspapper och grädda 7-10 minuter i 180 grader. Låt kallna utan duk.

2 kommentarer:

Filippa H. sa...

Mmm hemmalagat knäcke är så fruktansvärt gott! :)

AJ sa...

Vädigt häftigt med hemmagjort knäckebröd :) Smakar säkert mumsigt!