måndag 1 november 2010

Choklad- och chilikaka

En riktigt vuxen kaka tänkte jag när jag såg det här receptet med mörk choklad, chili och katrinplommonpuré i. Men det visade sig vara ett bakverk som är omtyckt av alla åldrar. Barnen tryckte i sig sina bitar med fart, pappa (som vanligtvis inte är så förtjust i chokladkakor) gillade den och för kvinnor i min egen ålder är det ju som att slå in öppna dörrar...

De kanderade chilistrimlorna ovanpå kakan går att äta, men är mest tänkt som dekoration.

Du behöver:
100 g mörk choklad
200 g smör
1 st röd spansk peppar, finhackad
135 g katrinplommonpuré
3 st ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Glasyr
2 ½ dl florsocker
3 msk vatten
3 msk kakao

Kanderade pepparfrukter
2 st röda pepparfrukter
1 dl strösocker
1 msk vatten

Gör så här:
Bryt chokladen i bitar. Smält smöret en kastrull på låg värme. Lyft kastrullen från värmen och rör ner chokladen, blanda tills den har smält.

Dela, kärna ur och finhacka pepparfrukten. Blanda ner den katrinplommonpurén. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Rör ihop chokladen med katrinplommonpurén. Vänd ner äggsmeten.

Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner i chokladsmeten, blanda ordentligt. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i 40-45 min, täck ev med bakplåtspapper mot slutet av gräddningen. Låt svalna.

Dela, kärna ur och finstrimla pepparfrukten. Smält socker med vatten i en kastrull. Låt koka tills karamellen är gyllenbrun. Tillsätt pepparfrukten och vänd runt den i karamellen. Ta upp den och lägg på bakplåtspapper. Låt kallna.

Blanda ingredienserna till glasyren och bred den på kakan. Lägg på pepparfrukten.

Inga kommentarer: