onsdag 23 december 2009

Tryfflar


Lite tryfflar hör julen till, här kommer två varianter: Polkatryffel i hjärtformarna och konjakstryffel som är de runda mörka tryfflarna på bilden. Den tredje sorten är vit limetryffel som du hittar receptet på ovan.


Polkatryffel
2 dl vispgrädde
200 g fin mjölkchoklad eller mörk choklad
½ dl hackade polkagrisar

Värm grädden i en liten kastrull tills den precis börjar bubbla. Ställ av den från värmen.
Hacka chokladen i mindre bitar och rör der den i grädden. Rör om tills chokladen smält.
Smaksätt tryffeln med polkagrisarna och häll upp i formar.
Låt tryffeln svalna och förvara den i burk med lock i kylen.

Konjakstryffel
200 mörk choklad
1 dl vispgrädde
2 msk osaltat smör
1 ½ msk konjak, whiskey, rom eller citruslikör
150 g mörk choklad för garnering

1. Bryt chokladen i mindre bitar direkt i en bunke.
2. Koka upp grädden och smöret. Häll den heta blandningen över chokladbitarna. Rör om tills chokladen smält och krämen är slät. Rör ner smaksättningen. Ställ kylskåpskallt en stund att stelna.
3. Forma den kalla stelnade tryffeln till kulor. Ställ kallt en stund.
4. Hacka den mörka chokladen till garneringen. Smält den i micron eller i vattenbad.
5. Doppa tryffelkulorna i den smälta chokladen, lyft upp med hjälp av en gaffel. Ställ på smörpapper. Garnera med några silverkulor.

Inga kommentarer: