Äntligen dags för adventmys! Jag fick åter låna systersonen som visade sig vara en klippa både på att köra degmaskinen, snurra "ormarna" och sätta i russin. Och att äta... Detta är mitt favoritrecept som alltid blir bra.
50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g Kesella lätt
2 påsar saffran, 1 g
1 ½ dl strösocker
½ tsk salt
ca 17 dl vetemjöl
Garnering: russin
Pensling: ett uppvispat ägg
Smula jästen i en bunke. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37 grader. Häll degspadet över jästen. Rör om så att jästen löser sig. Tillsätt Kesella, saffram, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta tills degen blir blank och smidig och släpper bunkens kanter. Tillsätt ev mer mjöl. Låt jäsa i ca 40 minuter.
Baka ut ca 35 stycken bullar. Jäs i ca 30 minuter.
Pensla med ägg. Grädda i 225 grader 5-8 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar