söndag 10 oktober 2021

Glutenfria strösselkakor


Långpannekakor är så tacksamma! De är oftast enkla att göra och räcker till många, och de går att variera massor. Visst blir en lite glad av dessa strösselrutor? Det blir liksom kalasstämning bara en ser dem. Goda är de dessutom!

Receptet är hämtat från @glutenfriagodsaker.

Du behöver:
200 g smör
360 g (4 dl) strösocker
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
3/4 tsk xantangummi
120 g (3 dl) mandelmjöl
150 g (2 1/2 dl) rismjöl
100 g (1 dl) mjölk
4 ägg

Glasyr:
100 g smör
200 g florsocker
1 msk vatten
Strössel till dekoration (Obs! Vissa strössel kan innehålla gluten, läs på förpackningen så att du använder ett glutenfritt strössel)

Gör så här:
Smält smöret och ställ åt sidan för att svalna lite.
Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt med elvisp.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke och vänd ner i smeten tillsammans med mjölken och det smälta smöret.
Häll smeten i en liten långpanna (min är 25×30 cm) och grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 20-25 minuter. Känn med en sticka att kakan är färdig, stickan ska vara torr. Ta ut kakan och låt den svalna
Smält smöret till glasyren. Tillsätt florsocker och vatten och rör till en slät glasyr. 
Bred ut glasyren på den kalla kakan och garnera med strössel. Ställ kakan kallt en stund och skär den i rutor när glasyren stelnat.

Inga kommentarer: