söndag 5 september 2021

Kladdig chokladtårta

 


En riktigt god kladdkaketårta ska inte underskattas! Den passar i de allra flesta lägen och faller de allra flesta i smaken. Den här med kladdkakebotten, chokladkolakräm, vispad grädde och bär är riktigt, riktigt god...

Den är beräknad till 8 personer.

Du behöver: 
100 g smör
100 g mörk choklad
3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt

Chokladkola:
100 g mörk choklad, 70%
1,5 karamelliserad mjölk

Garnering:
2 dl vispgrädde
Färska bär, strössel eller annat gott och fint


Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader och smörj en form med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter.
2. Smält smöret tillsammans med chokladen i en kastrull. Ta av från värmen och ställ åt sidan.
3. Rör ihop ägg och socker i en bunke. Blanda ner mjöl, kakao, vaniljsocker och salt. Häll i smörblandningen och rör ihop till en klumpfri smet.
4. Häll smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen i ca 15 minuter. 
5. Tag ut och låt svalna en stund innan du låter kakan stå i kylskåpet i minst 2 timmar.

Chokladkola: 
Smält chokladen i micron eller över vattenbad. Rör ner den karamelliserade mjölken. Rör till en len, tryffelliknande smet.

Bred chokladkolan på kladdkakan och garnera sedan med vispad grädde, färska bär och strössel.

Inga kommentarer: