söndag 31 mars 2013

Påskig cheesecake

 
Det är nåt visst med påsktårtor tycker jag. Jag vet inte varför, men jag längtar alltid lite extra efter att göra den. I år blev det en god, frisk citron- och apelsincheesecake som lyste som en sol på efterrättsbordet. Så härligt nu när vi väntar och väntar på våren.
Botten och fyllningen kan du förbereda långt innan och ha i frysen, men geléglasyren bör göras samma dag som tårtan ska avnjutas.
 
GLAD PÅSK på er alla!

Du behöver:
Pajbotten
200 g digestivekex
75 g smör

Fyllning
5 st gelatinblad
5 dl vispgrädde
6 st äggulor
3,2 dl florsocker
500 g färskost
1½ dl färskpressad citronsaft

Geléglasyr
3 dl färskpressad apelsinsaft
2 st gelatinblad

Gör så här:
Pajbotten:
Krossa kexen och smält smöret. Blanda ihop och tryck ut smulorna hårt som en jämn botten i en form med löstagbar kant, ca 26 cm i diameter.
Grädda i mitten av ugnen på 175 grader, ca 5 minuter. Låt svalna.

Fyllning:
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa grädden lätt. Vispa äggulor och florsocker lätt och luftigt, ca 5 minuter.
Lyft upp gelatinbladen utan att krama ur dem och smält på låg effekt i mikron tillsammans med ½ dl av citronsaften. Blanda med resten av citronsaften.
Vänd försiktigt ihop alla ingredienser till en luftig smet.
Klä gärna kanternas insida med overheadplastfilm så blir det lätt att lossa kanterna från cheesecaken när den är fryst. Häll i fyllningen och frys in i minst 2 timmar.

Geléglasyr
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Smält gelatinbladen på låg effekt i mikron tillsammans med ½ dl av apelsinsaften. Blanda med resten av apelsinsaften. Häll glasyren på den frysta tårtan och låt stå i kyl cirka 2 timmar innan servering.

1 kommentar:

Hella Jonsson sa...

Hej!
Jag skulle gärna vilja ha er mailadress men kan inte hitta den här på sidan. Om ni vill kan ni skicka den till mig på bokforlag@abwerners.com, gärna så fort som möjligt.
Mvh Hella