tisdag 18 oktober 2011

Äppelkakan med saffran

Nu är det höst på riktigt, och fortfarande ett bra tag kvar till jul. Men det här är en riktigt god kaka som flirtar med båda och som lyser upp tillvaron lite i mörkret. Det är lite sprit med i receptet och den är med för att dra ut saffransmaken extra mycket, men kan uteslutas om så önskas.


Du behöver:
½ kuvert saffran (½ krm)
1 tsk sprit, t ex vodka eller rom
75 g smör
2 stora ägg
1½ dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
100 g riven mandelmassa

Fyllning:
3 äpplen
½ dl socker
½ tsk kanel

Gör så här:
Stöt saffranet och blanda med spriten. Smält smöret.Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda mjöl, bakpulver och mandelmassa och rör ner blandningen i äggsmeten. Tillsätt saffran och smör. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm.

Skala eventuellt äpplena och klyfta dem tunt. Blanda dem med socker och kanel. Tryck ner äppelklyftorna tätt i smeten.

Grädda på nedersta falsen, 175 grader i cirka 50 minuter. Prova med en sticka om kakan är torr och färdiggräddad. Servera gärna med vispgrädde.

6 kommentarer:

Catha sa...

Jag tycker att ni borde ha ett kryss för "Ja, tack! Jag kommer gärna på fika."

Amy's piece of cake sa...

Gott med mandelmassa i äppelkaka, jag har ett liknande recept på min blogg fast utan spriten! ;)
Ser himla gott ut!

Viveka sa...

Ja den här är riktigt god. Tyvärr är den slut sen några veckor tillbaka (nej, jag är inte så snabb på att få ut grejerna på bloggen...) men jag lovar att bjuda er på fika nångång Catha. Skriv en önskelista så länge! ;-)

Smulansbakblogg sa...

älskar saffran,låter supersmarrigt.
min favo är saffransrulltårta med chokladfyllning.mums
längtar till jul när jag ser saffran

Malin sa...

Bakade denna idag, åh så god! Fick bara rum med två st skivade äpplen.
Tack för receptet! :)

Viveka sa...

Ja visst är den smarrig Malin?! Kul att du testade.