söndag 16 januari 2011

Glasskalas

Yngste sonen fyllde 2 år i veckan och eftersom han varje dag går fram och klappar på frysen i hopp om att det ska komma ut något gott, ordnade vi ett glasskalas. Vi fixade till en glasskiosk i köket och gästerna fick beställa från glassmenyn. Det var lite svettigt för oss i personalen och de olika glassarrangemangen fick inte exakt samma ingredienser varje gång, men det var väldigt roligt. Och gott förstås!


Här är tre av glassarna kiosken kunde erbjuda:


Eftersom våra söner är tågtokiga i allmänhet och i synnerhet frälsta i filmen Polarexpressen, så var ju denna glassvariant självklar. I denna portionsvariant skär man enkelt ut lagom stora fyrkanter från halvliterpaket och lägger den mindre på den större. Ballerinakex blir hjul, ett runt rån blir skorsten och ett brutet hushållskex fick agera plog (som tåget har i filmen). Gräddsnö på sidan med daimkulor = vargbajs. Förstås. (Ja, jag vet, det är inte med i filmen, men det är gott!).


"Med en enkel tulipan" kallade vi denna glassblomma. Stoppa en grillpinne (försiktigt) i en dubbelkaka med fyllning och stick ner i glassen i "krukan". Två hushållswafers fick bli blad och så dekorerade vi med lite extra grönt i form av en jordgubbe och physalis.

Denna skapelse är tillägnad Eyjafjallajökull. Självklart hade det varit mer korrekt att ha en isländsk flagga istället för den svenska på vulkanen, men nu hade vi inga såna. Glass i botten, lite snögrädde och -maräng, hallonsås och lakritsströssel som lava och så ett brinnande tomtebloss som kronan på verket. Enkelt och effektfullt!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Häftiga glassar!
Arne

Sandra sa...

Va sågen jag blev på glass nu. Ser väldigt smarrigt ut!! Va påhittig du är.