lördag 1 maj 2010

Marängkransar

Om du provar att göra daimglassen i förra inlägget får du äggvitor över. Dom kan du använda till dessa söta marängkransar som nästan blir som godis.

Och vem har sagt att man måste göra dom som kransar?? Man kan verkligen göra dom i vilken form man vill! Jag testade t ex att göra svanar. Inte så svårt som man skulle kunna tro! Spritsa ut två vingar och en hals/huvud och grädda som vanligt. Ta sedan en glasskula, sätt en vinge på varje sida och halsen däremellan -voila!

Du behöver:
3 äggvitor
2 dl socker

Gör så här:
Häll vatten i botten på en kastrull. Sätt en skål, gärna med rund botten, ovanpå som täcker kastrullen.

Blanda äggvitor och socker i den rena skålen. Låt vattnet sjuda och vispa tills smeten är fast. Pröva att en marängtopp håller formen.

Spritsa ut smeten till kransar (eller svanar!) på väl smord plåt eller bakplåtspapper.
Grädda i 100 grader mitt i ugnen ca 45 minuter eller tills marängerna känns torra och lätta.


3 kommentarer:

Systrarna sa...

Jag var barnvakt hos Viveka idag och passade på att smaka på marängerna. jag kan meddela att de var lagom sega och mycket goda!
/Ellinor

Yasemin sa...

Vilken fin svan ni fick till. Många fina recept ni har.

Systrarna sa...

Ja svanen är verkligen effektfull. Kul att du gillar vår blogg!

/Viveka