söndag 26 juli 2009

PavlovarulleEtt recept som legat länge i lådan och väntat är detta: en smarrig rulltårtevariant av Pavlovatårtan. Nu blev den äntligen bakad och den avnjöts i trädgården efter en trevlig middag med släktingar. Och även om rullen var riktigt god, så var smeten nästan godare...


8-10 bitar

Botten
4-5 rumsvarma äggvitor
1 tsk ättika
2 ½ dl finkornigt strösocker
2 tsk majsstärkelse
1 tsk vaniljsocker

Fyllning
3 dl vispgrädde
2 msk jordgubbar
½ liter jordgubbar

1. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna, ca 30x40 cm. Vik upp kanterna på papperet så det bildas en form.

2. Vispa äggvitorna med ättikan i en torr skål tills konsistensen blir som fast skum.

3. Tillsätt lite socker i taget medan du fortsätter vispa. När hälften av sockret är nervispat blandas resten av sockret med majsstärkelse och vaniljsocker.

4. Fortsätt vispa ner lite sockerblandning i taget. När allt socker är nervispat och det är ett hårt skum, breds smeten ut på bakplåtspapperet. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter tills ytan fått lite färg.

5. Sockra på kakan och stjälp upp den på bakplåtspapper. Ta bort papperet den bakats på. Låt svalna.

6. Vispa grädden hårt, blanda ner socker och bred grädden över den avsvalnande kakan. Dela jordgubbarna i mindre bitar och fördela dem på kakan.

7. Rulla samman kakan från långsidan. Rulla den ganska löst. Lägg över rullen på ett serveringsfat och dekorera ev med kiwifrukt. Servera gärna jordgubbar och blåbär vid sidan om.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Såg verkligen somrig och god ut. Vackert fotograferat också.

linda@holysweet.se sa...

mmmm... den var supergod!!