tisdag 12 april 2022

Lakritstårta

 


Idag är det Lakritsens dag och varför inte fira ordentlig med en lakritstårta? Denna är gjord på en lakritskladdkaka med lakritsganache toppad med lakritspipefluff. Och så lite lakritsgodis på det för säkerhets skull!

Du behöver:
100 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
2 tsk lakritsgranulat
2 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
Smör och vetemjöl till formen

Till glasyren:
100 g mörk choklad (70%)
1/2 dl mjölk
1 msk honung
2 tsk smör
2 msk lakritspulver

Till lakritspipefluffet:
5 lakritspipor
4 dl grädde


Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och bröa en springform, ca 22 cm i diameter.
Smält smöret. Rör ihop ägg, socker och lakritsgranulat. Tillsätt smöret och rör om.
Tillsätt alla torra ingredienser och blanda noga.

Häll smeten i formen och grädda på nedersta falsen i ugnen i 15-17 minuter.
Låt sedan kaka stå i minst en timme så att den svalnar och stelnar ordentligt.

Hacka chokladen till glasyren. Koka upp alla ingredienser utom chokladen och dra av från plattan. Tillsätt chokladen och rör om tills den har smält. Låt glasyren svalna lite och ringla den sedan över kakan. Låt stelna.

Dela lakritspiporna i små bitar. Lägg dem i en kastrull tillsammans med grädden och sätt på svag värme. Det får inte koka! Låt piporna långsamt smälta ner i den varma grädden. Det tar en stund, så ha tålamod. Vakta noga så det inte börjar koka. Börjar den koka kommer fluffet att skära sig i slutskedet.

Låt stå kallt i minst 6 timmar så att det blir riktigt kallt. Vispa sedan som vanlig grädde och spritsa på tårtan.




Inga kommentarer: