tisdag 1 januari 2019

Kaffe- och chokladtårta


En underbart god och glutenfri moussetårta med smak av kaffe och choklad. Kan inte bli mycket bättre om du frågar mig. Receptet är framtaget av Svenska kocklandslaget. 
Tänk på att använda en lite mindre form (ca 18 cm i diameter) än standardstorleken.

Du behöver:

Glutenfri chokladbotten
70 g normalsaltat smör
60 g socker
70 g mörk choklad
1 st ägg
20 g maizena majsstärkelse

Kaffekräm
1 1/4 dl vispgrädde
7 g hela kaffebönor 
2 st gelatinblad
1 1/4 dl mjölk
50 g socker
½ vaniljstång
4 äggulor
90 g mörk choklad hackad i mindre bitar

Ljus chokladmousse
3 st gelatinblad
2 ½ dl vispgrädde
20 g socker
½ vaniljstång
1 äggula
75 g ljus choklad hackad i mindre bitar


Gör så här:

Botten
Sätt ugnen på 180°C.
Vispa smör och socker vitt och pösigt. Smält den mörka chokladen i micron eller på vattenbad.
Tillsätt ägget i smörblandningen, vänd sedan i chokladen och sist maizenan.

Klipp ett bakplåtspapper i samma storlek som botten på din form, och lägg det i botten och häll ut smeten i en bakform med löstagbar kant. Formen bör vara 18 cm.
Baka botten i ugnen i ca 12 minuter.

När botten svalnat skär då försiktigt längs med formens kant för att lossa kakan och tryck ut den i kanten med hjälp utav en sked.

Kaffekräm
Koka upp grädde och kaffebönor, plasta kastrullen och låt bönorna dra i 30 minuter. Lägg samtidigt gelatinet i blöt i riktigt kallt vatten.

Sila av bönorna. Värm sedan upp kaffegrädden, mjölken, sockret, den urskapade vaniljstången och äggulorna till 85°C under omrörning (om du inte har någon termometer kan du värma tills den första lilla bubblan bubblar upp på ytan). Häll sedan blandningen över chokladen.

Krama ur gelatinet från vatten och blanda med chokladen. Rör om ordentligt tills all choklad smält och häll sedan direkt ovanpå din chokladbotten. Sätt tårtan en stund i frysen för att krämen ska hinna sätta sig och du kan lägga på det sista lagret med ljus chokladmousse.

Ljus chokladmousse
Lägg gelatinet i blöt i riktigt kallt vatten.
Vispa upp 3/4 av grädden lätt, så den är knappt formbar.

Värm socker, resten av grädden och urskrapad vaniljstång till 85°C eller till den första bubblan visar sig.

Häll blandningen över äggulan, vispa ordentligt och häll sedan blandningen över chokladen. Krama ur gelatinet ordentligt från vatten och tillsätt även det. Rör tills chokladen smält helt och vänd sedan försiktigt i den lätt uppvispade grädden.

Häll moussen över choklad krämen på tårtan. Ställ tillbaka tårtan igen i frysen, för att den ska få stelna till ordentligt.

Ta fram tårtan i god tid innan servering så den hinner tina. Dekorera.

    Inga kommentarer: