Denna kaka har fått namn efter Selma Lagerlöfs herrgård Mårbacka. Den bakas på skrädmjöl som är ett stenmalet fullkornsmjöl gjort på rostad havre. Skrädmjölet är också, som alla vet, huvudingrediensen i Värmlands nationalrätt nävgröt. Jag gissar att mjölet är lättast att få tag på i Värmland, men det ska även levereras till affärer över hela landet, så har man tur kan man stöta på det lite varstans. Mårbackakakan är en mycket god mjuk kaka som är lätt att göra och som dessutom håller sig länge!
Du behöver:
200 g smör
2½ dl socker
3 ägg
200 g skrädmjöl
1 tsk bakpulver
1 msk mjölk
3 droppar bittermandelolja
Gör så här:
Rör smör och socker pösigt. Rör ner äggen ett i taget.
Tillsätt skrädmjölet och rör ner mjölk och bittermandelolja.
Häll smeten i en smord och bröad form. Grädda i nedre delen av ugnen 175 grader ca 50 minuter. Prova med en sticka.
3 kommentarer:
När får man provsmaka Mårbackakakan?
Löfgren
Det finns en liten bit kvar än om ni skyndar er. Annars får vi göra den igen!
/Viveka
Och när får jag min del av mjölet som mamma köpte till oss båda?
/Ellinor
Skicka en kommentar