torsdag 17 juni 2010

Rosendals morotstårta

Rosendals morotstårta är fantastiskt god. Men när vi skulle på picknick härom dagen var det lite otympligt att ta med en hel tårta, så jag gjorde den i mindre varianter i muffinsformar istället. Då kunde jag också lätt dela upp smeten med och utan valnötter, för allergikernas skull. Smeten räckte lagom till 24 "muffinstårtor".


Du behöver:
3 ägg
3 ½ dl strösocker
4 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk kanel
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
½ tsk riven muskotnöt
2 ½ dl raps- eller solrosolja
4 dl rivna morötter (ca 250 g oskalade)
1 dl grovt hackade valnötter

Till glasyren:
200 g smör
200 g philadelphiaost
3 dl florsocker
1 citron - pressad juice och rivet skal
2 tsk vaniljsocker

Gör så här:
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda alla torra ingredienser. Häll ner olja och de rivna morötterna i smeten. Tillsätt därefter mjölblandningen och nötterna.

Häll smeten i en smord och bröad kakform ca 26 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen i ca 40 minuter i 175 grader. (Det räcker med ungefär halva tiden om man gör det i muffinsformar.)

Smält smöret och låt det svalna. Blanda med övriga ingredienser till glasyren. Bre på kakan när den har svalnat. Dekorera gärna med ätliga blommor.

Inga kommentarer: